Jak dlouho se vaří vejce (natvrdo, naměkko, nahniličku)

Vejce natvrdo jsou ozdobou mnoha jídel. Někdy ale není tak snadné uvařit vejce tak, abychom s ním byli úplně spokojeni. Proto vám poskytneme metodu, s pomocí které se vám podaří vždy uvařit ta nejlepší vejce na tvrdo.

Fáze vaření

Do hrnce dejte vodu, mělo by jí být tolik, aby všechna vejce byla pod hladinou. Když se voda začne vařit, použijte velkou lžičku a jemně vložte vejce (nebo více vajec) do nádoby. Snižte var, aby voda jen mírně pobublávala a nechte vařit 9 minut.

Fáze chladnutí

Poté, co jste vejce uvařili, slijte horkou vodu a napusťte k vejci studenou vodu. Počkejte, až budou vejce studená na dotek. Teprve poté je můžete oloupat a pustit se do nich.

Jak dlouho se vaří vejce?

Následující seznam vám poradí, jak dlouho musíte vařit vejce, abyste dosáhli požadované konzistence žloutku:

* Soudržný bílek, tekoucí žloutek: doba vaření je 5 minut. Někdo má rád přípravu tohoto vejce „na měkko“.

* Tekutý žloutek, na krajích už pevný: vařte 6 minut. Je to další varianta vejce „na měkko“ pro ty, kteří se bojí příliš tekutého žloutku.

* Téměř pevný žloutek, ale pořád ještě lepivý, ideální do salátu Nicoise. Vařte 7 minut.

* Měkký žloutek, ale uvnitř ještě trošičku lepivý – vhodná do pokrmu skotská vejce. Půjdou snadno oloupat, vaří se 8 minut.

* Klasické vejce na tvrdo – vařte 9 minut, podle výše uvedeného postupu. Žloutek je pevný, ale ne suchý a jakoby „křídový“.

* Déle než 9 minut už vejce nevařte.

Ztracená vejce

Tento způsob přípravy vajec je poněkud těžký. Pokud chcete, aby se vám povedl, dejte vody trochu soli a octa (cca 2 lžíce). V okamžiku, kdy chcete vhodit vejce, nesmí být var příliš prudký – unikající bublinky roztrhají vejce. Vejce tedy vyklepněte už v okamžiku, kdy se na dně začnou tvořit první bublinky. Před tím, než vejce vyklepnete do vody, v ní udělejte vír. Vejce vyklepněte co nejblíže středu, případné nedostatky upravte lžící, kterou bílek obmotáte kolem žloutku. Vařte 3 až 4 minuty.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments