Jak dlouho se pečou/vaří brambory

Brambory jsou asi nejoblíbenější přílohou a také součástí jídel po celém světě. Brambory můžeme připravit mnoha různými způsoby – vařené, pečené, v salátech nebo polévkách. Jak ale na základní přípravu brambor? Jak dlouho brambory péct nebo vařit?

Pečení brambor v troubě

Výsledkem tohoto způsobu pečení bude pěkně křupavá kůrčička brambor. Předehřejte troubu na 220 °C. Potřete brambory olivovým olejem, posypte je solí a pepřem a propíchejte je vidličkou. Můžete je položit na plech nebo rovnou na mřížku trouby. Pečte je 45 až 60 minut – každých 20 minut je otáčejte. Kůže by měla být křupavá. To, že jsou hotové, zjistíte propíchnutím vidličkou. Když to půjde snadno a brambora nebude uvnitř tvrdá, máte hotovo.

Pečení brambor v alobalu

Postupujte stejně jako v předchozím receptu, jen brambory před pečením zabalte do alobalu. Doba pečení je stejná.

Pečení brambor v mikrovlnné troubě

Tato super rychlá metoda začíná stejně, jako předchozí dvě metody. Brambory potřete olivovým olejem, osolíte, opepříte a propícháte vidličkou. Dáte je do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon na pět minut. Otočte je a pečte ještě dalších 5 minut. Pokud jsou ve středu ještě tvrdé, pečte ještě tři minuty.

Brambory pečené na sádle

Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a dejte vařit na 10 minut. Ještě polotvrdé je vyjměte. Mezitím si na plech dejte tak dvě lžíce sádla. Tento plech se sádlem dejte péct na 200 °C, jen aby se rozpustilo sádlo. Přidejte slité brambory, osolte a pečte 15 – 20 minut. Brambory budou mít úžasnou chuť a budou krásně křupavé.

Vaření brambor

Brambory můžete oloupat a nakrájet na kousky nebo nechat vařit ve slupce a vcelku. Celé brambory se budou vařit tak 30 až 45 minut (záleží na velikosti brambor) a nakrájené brambory 20 až 25 minut. To, že jsou brambory hotové, poznáte tak, že do brambor píchnete vidličkou. Jde-li to snadno, máte hotovo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments