Jak dlouho se peče sekaná

Jak dlouho se peče sekaná, je velmi důležitá otázka při přípravě této pochoutky, důležité jsou ale i ostatní aspekty, jako je třeba kvalita masa nebo koření použité v sekané. Každá sekaná musí mít také určitou texturu a nezapomeňte na kůrčičku…

Použijte správné maso pro vaši sekanou

Spousta lidí použije již namleté maso, které koupí v supermarketu. Pamatujte si, že čím tučnější maso máte, tím více se vaše sekaná smrští. Avšak na druhou stranu méně tuku, znamená méně chuti a vlhkosti. To je důvod, proč někteří lidé obalují svou sekanou ve slanině. Ti, kteří sledují obsah tuku, mohou v obchodech trošku pohledat a použít krůtí slaninu nebo jiné alternativy.

Vyplnění sekané

Sekaná není jen samotné maso. Přidává se do ní také nějaké plnidlo, například strouhanka, drcený čerstvý chléb, ovesné otruby, strouhaný brambor, strouhaná mrkev nebo třeba bramborová kaše. Na půl kg masa použijte asi ½ šálku tohoto plnidla.

Přidat můžete také strouhaný sýr do masové směsi a na konci pečení jím ještě sekanou posypat (asi 15 minut před koncem pečení).

Nebo přidejte do masové směsi 1/3 šálku zeleninového vývaru, vína, hovězího vývaru nebo piva.

Správná textura sekané

Pro pevnější texturu se vyplatí maso namlít i několikrát po sobě – alespoň 2 nebo 3 krát. Nepřehánějte to se strouhankou. Pokud jí bude příliš mnoho, vaše sekaná bude mít houbovitou texturu. Příliš směs nemačkejte, ať neztratíte texturu. Míchejte pouze tak, abyste zkombinovali ingredience.

Správné pečení v troubě

Půlkilovou sekanou z hovězího masa pečte při 180 °C asi hodinu až hodinu a půl. Hodně to záleží na vaší troubě. Chcete-li minimalizovat praskání, vyhlaďte vrchol bochníku troškou studené vody předtím, než jej vložíte do trouby.

Pokud chcete urychlit pečení, rozprostřete masovou směs do formiček na muffiny a pečte 20 minut.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na