Jak dlouho se peče kachna – Jak upéct kachnu

Kachna je oblíbeným jídlem, když něco slavíte. Celá kachna a kachní prsa (a nohy) lze vařit různými způsoby a dávají velmi odlišné výsledky. Měli byste mít na paměti, že poměrně velké procento kachny je tlusté a to, co vypadá jako velký pták, se při vaření výrazně ztenčí, ale to neznamená, že kachní prsa jsou jednodušeji porcována přesně. Kachní prsa je často podávána jako „růžová“ avšak odborníci doporučují z hlediska bezpečnosti maso dobře propéct (stejně jako kuřecí maso).

Kachní prsíčka

Kachní prsa jsou pokryta tlustou vrstvou tuku, která musí být roztavena během vaření. Nejlepší způsob, jak to udělat, je okořenit prsa a nechat ji na 30 minut, aby měla před zpracováním pokojovou teplotu. Poté kůži několikrát nařízněte – pozor, ne do masa. Poté prsa položíme kůží dolů do studené pánve a zahříváme je. Smažíme, až je kůže hnědá a zbavíte se co nejvíce viditelného bílého tuku. To trvá asi 10-15 minut. Poté ještě otočte a smažte dalších 5 minut.

Kachní stehna

Kachní stehna jsou tradičně podávána jako „konfitovaná“, to znamená, že jsou přes noc slané a pak ponořená do kachního tuku a pomalu vařena. Vzhledem k tomu, že metoda vaření je pomalá, maso zůstává šťavnaté a nezasychá a tuk není absorbován, takže maso není tučné. Nohy se poté pečou při vysoké teplotě v troubě. Kachní stehna pečte v horkovzdušné troubě na 220 °C nebo v plynové troubě na 200 °C po dobu 30-40 minut. Jednou otočte.

Celá kachna

Celou kachnu pečeme při teplotě 190 °C. Kachnu stačí osolit a okmínovat, nic víc nepotřebujete. Kachna by se měla péct přikrytá poklicí nebo alobalem. Pečte jednu hodinu prsíčky nahoru, poté kachnu polijte trochou rozpuštěného másla, otočte a pečte další hodinu. Každých patnáct minut kachnu polévejte výpekem. Poté kachnu znovu otočte a ještě 45 minut pečte. Na posledních 25 minut pečte odklopené. Po upečení nechte 15 minut odpočívat.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments