Jak dlouho kyne těsto? – Správné zpracování a kynutí těsta

Když vyrábíte kvasnicový chléb, vánočku nebo jiné pečivo z kynutého těsta, připravte se na to, že vám to chvilku potrvá. Kvasnice potřebují svůj čas na vzestup, kdy fermentují a vyvíjí těsto. Kynutí zlepšuje chuť vašeho pečiva. Všechno můžete zvládnout pomocí domácí pekárny, která připraví ideální podmínky pro kynutí těsta, není ale nad to, připravit si své vlastní těsto a pečivo, na které můžete být hrdí.

Zpracování těsta

Těsto zpracujte podle receptu smícháním potřebných surovin. Vložte jej do velké misky, z horní strany jej poprašte moukou nebo potřete olejem, aby neoschlo. Zakryjte misku volně plastickým obalem, fólií nebo ručníkem. A nyní čekejte, až těsto zdvojnásobí svůj objem. V závislosti na podmínkách to může trvat 60 až 90 minut. Ideální teplota pro kynutí tepla je 26 až 32 °C. Vyšší teploty mohou zabíjet kvasinky; nižší teploty zpomalí činnost kvasinek, což zvýší dobu kynutí.

Kynutí v troubě

Trouba je ideálním místem pro kynutí. U elektrické trouby nebo plynové trouby s elektronickým zapalováním zahřejte troubu na nejmenší nastavení po dobu jedné nebo dvou minut, poté ji vypněte. V ostatních plynových troubách bude světlo poskytovat dostatek tepla, takže ji vůbec nemusíte zapínat. Teplota trouby by během kynutí neměla překročit 32 °C. Umístěte mísu velmi teplé vody směrem k zadní části trouby, abyste zajistili vlhkost, která udržuje těsto měkké. Umístěte zakrytou misku těsta do trouby a zavřete dvířka. Hodina by měla stačit k tomu, aby těsto vykynulo, můžete je však nechat kynout i déle.

Kynutí v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba může být také použita pro první kynutí těsta. Umístěte 1 šálek vody do skleněné odměrky v mikrovlnné troubě. Ohřejte na 2 minuty. Toto vytváří vlhké prostředí, které udržuje těsto měkké během stoupání. Umístěte pokrytou misku těsta do mikrovlnné trouby a zavřete dvířka. Za hodinu se můžete těšit na výsledek.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na