Jak dlouho dusit hovězí maso – Dušení hovězího masa

Hovězí maso vyžaduje dlouhé, pomalé vaření, aby se rozdrtila jednotlivá pojivová vlákna v mase, a to se tak stalo měkké. Doba dušení je závislá na tom, jaký kousek masa máte, ale ještě více tím, v jaké podobě ho dusíte. Maso vcelku se bude samozřejmě dusit déle než maso na nudličky.

Hovězí maso vcelku

Pokud chcete dusit hovězí maso vcelku, můžete postupovat například podle tohoto receptu. Celem maso okořeňte – solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem, šalvějí nebo jiným kořením. Zabalte do alobalu a nechte v lednici přes noc, aby se koření dostalo dovnitř masa. Asi hodinu před dušením maso vyndejte z lednice. Mělo by mít pokojovou teplotu, aby se vařilo rovnoměrně. Potřete maso po všech stranách olejem (tento krok můžete vynechat, ale dosáhnete tak lepší chuti).

Maso dejte do hrnce, podlijte asi 2 cm vody (popřípadě koření). Místo vody můžete použít jakékoli oblíbené šťávy nebo třeba víno. Tekutinu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme jen lehce probublávat. Hovězí maso dusíme 2 až 3 hodiny, postupně přidávejte vodu, která se odpařuje. Každou hodinu maso otočte. Na poslední hodinu můžete přidat zeleninu.

Hovězí maso na plátky

Hovězí maso můžete dusit také na plátky. Nakrájejte ho na asi 1 cm tlusté plátky. Maso můžete okořenit podle chuti a dusíte podobným způsobem jako maso vcelku. Doba dušení bude ale kratší, tentokrát postačí 2 hodiny.

Hovězí maso na nudličky

Hovězí maso nakrájené na nudličky můžete také dusit. Maso okořeňte podle svého oblíbeného receptu a dusíme po dobu asi 90 minut.

Tip

* Pokud chcete, aby vaše maso bylo ještě měkčí, prostě jej duste delší dobu.

* Chce to trochu praxe, ale není na tom nic složitého.

* Dušení masa je poměrně jednoduchá příprava masa, u které jen nesmíte zapomínat občas dolít vodu.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na